Máte v plánu stavět dřevostavbu a právě uvažujete nad možnostmi vytápění? Máme pro vás průvodce vytápěním, abyste přesně věděli, jaký zdroj bude pro vás ten nejlepší.

Mít dům, který je ideální kombinací dokonalé konstrukce, dispozice, ale i technologií, je základním požadavkem každé rodiny. Co je třeba zohlednit? 

Dřevostavby oproti zděné konstrukci nepůsobí tolik bytelným dojmem, ale nenechte se zmást – jedná se o stavbu vysoké kvality s dlouhou životností. Záleží ovšem (jako všude) na kvalitě provedení a materiálech, které jsou ke stavbě použity. Dřevostavby z čistě masivního dřeva postavené v optimálních podmínkách a následně optimálně udržované, mohou mít téměř neomezenou životnost, oproti tomu moderní obvodové stěny z dřevotřísky jsou závislé na přilnavosti parotěsnicí pásky, která jejich životnost zásadně ovlivňuje. 

Pro výběr vhodné tepelné soustavy byste měli vzít v potaz:

  • velikost vytápěné plochy
  • možnost plynové přípojky
  • životní styl rodiny
  • tepelné ztráty objektů


Tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo vám zaručí teplo bez dalších zplodin. Hodí se skvěle k vytápění nebo naopak klimatizování vašeho obydlí. Druhů tepelných čerpadel se používá celá řada, nejpoužívanějším je systém vzduchu a vody. 

Teplo lze rozvádět podlahovým topením, radiátory, krbovými kamny s výměníkem, pomocí sálavých panelů nebo teplovzdušnou soustavou. 

Tepelné čerpadlo sice bývá nejúčinnějším, ale také nejnákladnějším zdrojem tepla, návratnost investice do čerpadla je velmi dobrá zejména u velkých nebo méně usporných budov. 

Plynový kotel 

Vytápění zemním plynovým kotlem je další možností, kterou máte na výběr. Kotel ohřívá vodu na její rozvod do topných těles, které ohřívají vzduch v interiéru. Plynový kotel ale může sloužit nejen k vytápění, ale také na přípravu teplé vody. Jedná se o takzvané kombinované plynové kotle. Z plynových kotlů si dále můžete vybrat:

  • kotle kondenzační – jsou ze všech druhů nejefektivnějším ve zpracování paliva
  • závěsné plynové kotle – jsou vysoké praktické díky své velikosti, i přes to bez potíží vyřejí rodinný dům 
  • stacionární kotle – pro dřevostavby nejsou vhodné, nejlépe jsou naopak využitelné pro rozsáhlé administrativní budovy nebo vilky

Teplo dále můžete vést několika způsoby.

Radiátory 

Tepelný zdroj bývá pouze částí otopného systému. Druhou částí je rozvodný systém tepla, kterým může být třeba podlahové topení. Vzhledem k energetické spotřebě dřevostavby není nutné budovat složité otopné systémy. Pokud chceme ve dřevostavbě zajistit dlouhodobé udržení tepla, je třeba počítat například se zděným jádrem, které bude zadržovat teplo i v době vypnutí tepelného zdroje. 

Možností jsou topné žebříky a radiátory, které si můžete barvou i tvarem přizpůsobit dle vašeho interiéru. Filtrovat přehledně si je můžete třeba na Biano.cz.

Podlahové topení 

Nejpopulárnější variantou poslední doby je elektrické podlahové vytápění, které je téměř bezúdržbové a nejen v dřevostavbách se stává standardem. Navíc řeší řadu negativních aspektů tradičního vytápění pomocí radiátorů. Podlahové topení je nízkoteplotní zdroj, který je rozložen pod podlahou formou teplovodního potrubí či elektrických topných rohoží, přičemž teplota povrchu by neměla přesáhnout 27°C, teplota vody v okruhu topného systému se pohybuje kolem 35-40°C.

Tím, že jsou dřevostavby dobře izolované stavby, jsou pro podlahové topení mimořádně vhodné. Zejména u starších domků totiž výkon podlahového topení nepokryje tepelné ztráty a musí se nakonec kombinovat s klasickými radiátory. U dřevostaveb ale výkon topení tepelnou ztrátu objektu bez problému pokryje.

Vytápěcí systémy je ale možné kombinovat. Zajímavá je třeba kombinace tepelného čerpadla a podlahového teplovodního vytápění, které má zároveň i funkci chlazení, což se hodí zejména v létě. 

Jako nejlepší řešení se zdá elektrická energie. Počáteční náklady jsou nízké, díky vynikající izolaci dřevostaveb je navíc vytápění elektřinou velmi efektivní.